zondag 22 juli 2012

30 Day Challenge: Write A Novel


Ik ga mijn eerste 30 Day Challenge doen. Spannund! Natuurlijk moet ik er direct iets redelijk moeilijk uitkiezen. Ahum. Normaal ben ik niet zo voor 30-Days dingen, ik hou ervan om het te lezen, maar om het zelf te doen? Bwah. Tot ik deze tegenkwam. Ik zag hem op een filmpje voorbijkomen op een andere blog (Weet niet meer welke dat was, sorry! Als je dit leest, reageer even, kan ik je noemen in dit bericht.), en wou hem onmiddelijk doen. Een roman schrijven van 50.000 woorden in 30 dagen. Pfoe! Waarom wil ik daar aan beginnen? Niet alleen omdat het een échte uitdaging is, ook omdat ik gewoon ontzettend graag schrijf.


Wat heb je te verliezen? Niet veel. Het ergste wat er kan gebeuren is dat het ontzettend slecht is, of dat je een klein beetje schrijft, maar er daarna gewoon mee stopt. Punt. Niets ergs gebeurt. Maar dan heb je nog steeds iets geschreven, en da's beter dan helemaal niets. Natuurlijk kunnen er ergere dingen gebeuren, zoals iemand doodschrijven ofzo. Ha.


Zal het een goed verhaal zijn? Nee! Natuurlijk niet. Je schreef het in een maand! Dan moet je al behoorlijk goed kunnen schrijven als het nog maar leesbaar is, bij wijze van spreken. Als je het uitrekend, moet je 1700 woorden per dag schrijven. Onderschat dit niet, dit is veel. Heel veel. Dat zijn al gemakkelijk een paar pagina's. Vandaag is mijn derde dag, en tot nu toe is het me fantastisch gelukt. Ik amuseer me te pletter tijdens het schrijven, en ik raak (met een beetje moeite) aan mijn 1700 woorden. Soms schrijf ik zelfs wat meer, zodat ik toch al een voorsprong heb. Hoe je dat het allerbeste volhoud? Gewoon niet gaan slapen voor je je woorden af hebt. Ik kan niet beloven dat je in die 30 dagen voor één uur 's nachts in je bed ligt, zo ervaar ik het toch. Maar ik voel me altijd zo blij als ik die avond lekker weer een paar pagina's af heb en uitgeput, maar gelukkig, in m'n bedje kan kruipen.


Natuurlijk, als de haat hebt aan schrijven, en je doet het al uren tegen je zin, ja, dan stop je er het beste mee. Maar als je er, net als ik, ontzettend veel plezier in hebt, er echt inzit, en helemaal vergeet dat je bezig bent aan een 30 Day Challenge, dan moet je verdergaan. Komaan, op 30 dagen heb je je eigen verhaal geschreven! In plaats van die uren die je verspilt aan gewoon nutteloos rondhangen op het internet (want geef toe, we doen dat allemaal soms...), kan je die uren gebruiken om je creativiteit los te laten en trots op jezelf te zijn. Als je je verhaal ziet groeien, de pagina's gevuld ziet raken, de letters woorden ziet vormen, dat doet deugd.

Wie doet er mee met mij? Ik verwacht niet veel mensen, eerlijk gezegd. Je moet er inderdaad wel een paar uurtjes tijd in steken. Maar die 30 dagen, al die uren, die gaan sowieso voorbij. Dus waarom niet de uitdaging aangaan, en lekker je eigen verhaal schrijven?

Kus. <3

8 opmerkingen:

 1. Leuk zeg, veel succes in ieder geval! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Klinkt super leuk!
  Ik schrijf wel vaak maar stop er na twee bladzijdes weer mee haha
  liefsxx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt zó'n goed idee! Zeker nu in de vakantie om lekker te kunnen schrijven!
  Misschien dat ik wel met je mee doe, maar ik ga er nog even over nadenken (:

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wauw, heel veel succes, lijkt me echt geweldig als je het dan af hebt.
  ik ga niet meedoen omdat ik van mezelf weet dat me dat niet zal lukken, ik zou opgeven. maar ik wens je heel veel succes! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Woa, ik weet niet waar je dat precies hebt gevonden, maar diegene heeft het niet duidelijk uitgelegd dan. Elk jaar is er NaNoWriMo in november! En heel de wereld doet mee. Als je nog mensen zoekt die meedoen uit België (of Nederland) zou je je eens moeten aanmelden op nanowrimo.org. Daar zijn er super veel! Nu is het natuurlijk al november geweest, maar er is goed nieuws! In april en juli is er "camp NaNoWriMo". Dat is hetzelfde principe, alleen gaat het dan via campnanowrimo.org. Dat vind ik eigenlijk nog leuker dan de gewone NaNo. Afgelopen juli heb ik zelf voor het eerst meegedaan aan camp en toen heb ik het gehaald. In november deed ik ook weer mee. Alleen was ik toen zo druk met school en andere dingen dat het niet ging. Juli is gewoon the best, want dan is het zomervakantie en dan trek je het pas echt om tot één uur te schrijven. Ik schreef altijd van elf uur 's avonds tot één uur 's nachts. Ideaal tijdstip, want dan is er zo min mogelijk afleiding. Echt, als je nog eens een schrijfbuddy wilt, moet je me maar toevoegen! Ik heb nog wel tips voor van de zomer! ^.^ Of kijk hier maar eens: http://ilsetenhave.wordpress.com/2013/07/04/camp-nano-2013/. Of hier: http://campnanowrimo.org/news/the-quickstart-guide-to-camp-nanowrimo.

  Ben je trouwens nog aan de 50k gekomen met dat verhaal waar je aan schreef toen je deze post maakte?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super! Oei, nee, dan had ik het concept inderdaad niet helemaal door, haha. Maar toch, ik heb een verhaal van (jup, gehaald!) 50k woorden gehaald, dus ik ben helemaal happy nu! Bedankt! Ik zal die sites direct eens uitproberen. :)

   Verwijderen